میدان نقش جهان اصفهان میدان بی همتایی است. زیباییش شما را به شگفتی وا می دارد و عظمتش دلتان را می لرزاند. برای من که زاده اصفهانم، میدان نقش جهان دلرباترین و الهام بخشترین جای دنیاست. مکانی که همیشه من را به وجد می آورد. چه وقتیکه سرحال و روبراهم ، چه زمانیکه پریشان و دلخسته ام قدم زدن در فضای طرب انگیز میدان، میان گلهای رنگارنگ و حوضهای فیروزه ای با چشم اندار حجره ها و بناهای یگانه ای که دور تا دور میدان خودنمایی می کنند و صدای پای اسبها و درشکه چی ها حالم را خوشتر می کند. اگر از دیدن بناهای تاریخی لذت می برید، خرید کردن در بازارهای سنتی را دوست دارید، دلتان غذاهای ایرانی خوشمزه می خواهد یا می خواهید دوغ و گوش فیل و فرنی که هر دو مختص شهر اصفهان است را امتحان کنید میدان نقش جهان بهترین و دلچسبترین ترین انتخاب است. برای دیدن بناهای مهم میدان نقش جهان و خرید در بازار بزرگش حداقل دو روز زمان لازم است اما اگر سفرتان به اصفهان کوتاه است در یک روز کامل با یک برنامه ریزی درست می توانید از قسمتهای مهم آن بازدید کنید و حسابی خوش بگذرانید.
میدان نقش جهان شاهکار معماری و هنر بر آمده از دل تاریخ ،بازمانده روزگار عظمت و شکوه این شهر زیبا در مرکز بخش تاریخی اصفهان قرار دارد که از شرق به خیابان حافظ و از غرب به خیابان سپه اصفهان و از ورودیهای متعدد مثل کوچه پشت مطبخ به خیابان استانداری راه دارد. اگر با ماشین خودتان هستید برای پارک کردن می توانید ازپارکینگ پشت مسجد امام و یا پارکینگهایی که در انتهای خیابان استانداری و سپه واقع است استفاده کنید و بعد قدم زنان از قسمت سنگفرش شده خیابان سپه وارد میدان نقش جهان شوید. چندوقتی است در این ورودی ماشینهای کوچک برقی گذاشته اند که بیشتر برای سالمندان یا افرادی کاربرد دارد که مشکل راه رفتن و پیاده روی در میدان را دارند وگرنه اگر قرار بر سواری باشد درشکه سواری یکی از لذتهای نابی است که نباید از دست داد. قبل از ورود به میدان یک نفس عمیق بکشید و خودتان را برای سفر به عمق تاریخ باشکوه اصفهان آماده کنید. چه چشم اندازی دارد این مستطیل عظیم با آن مناره ها و برج باروها ، با حوضهای کوچک و بزرگ فیروزه ای و فواره ها و حجره های زیبایی که دور تا دور میدان شانه به شانه هم صف کشیده اند. پیشنهاد من این است کمی که در میدان چرخ زدید و مفتون زیباییش شدید بازدیدتان را از مسجد سحر انگیز شیخ لطف الله شروع کنید. مسجدی متفاوت بی مناره و بی شبستان با گنبدی زیبا و منحصر به فرد که رنگ غالبش با زاویه تابش خورشید تغییر می کندو صبح ها خاکی رنگ، ظهرها صورتی و غروب به رنگ خاکستری در می آید.
ورودی این مسجد چند پله دارد و درِ آن از چوب چنار ساخته شده است که بعد از ۴۰۰ سال همچنان پابرجا و زیباست. بعد از گذر از در وارد یک راهروی زیبا با فضایی متفاوت از مساجد دیگر می شوید با کاشی های رنگارنگ که رنگهای غالب آن آبی و سبز است. با گذر از این راهرو به محوطه اصلی و زیر گنبد کم ارتفاع آن می رسیم . می توان گفت زیباترین قسمت مسجد شیخ لطف الله گنبد مدورآن است که با نقش های اسلیمی و کاشیکاریهای معرق به رنگ آبی تیره بر روی زمینه ای سفید تزئین شده است. در مرکز داخلی گنبد کشف نقش طاووسی که پرهای آن به وسیله نورِ وارد شده از طاق بالای ورودی مسجد تکمیل می شود، شما را متحیر می کند.
بعد از بازدید از مسجد شیخ لطف الله می توانید به سراغ عمارت عالی قاپو بروید که روبروی مسجد شیخ لطف الله است. عمارت منحصر به فردی که در 6 طبقه با پلههای مارپیچ ساخته شده و کاخ مرکزی حکومت صفویان بوده است. زیبایی اصلی عالی قاپو به خاطر مینیاتورها و گچبریهای دلربای عصر صفوی است. این گچبریهای هنرمندانه به طبقه آخر که اتاق موسیقی یا اتاق صوت نام دارد جلوه زیبایی بخشیده است. در ایوان عالی قاپو که می ایستید منظری را می بینید که شاهان صفوی برای تماشای نمایشها و مسابقات چوگان شاهدش بودند.
بعد از دیدن عالی قاپو و قبل از بازدید از مسجد امام درشکه سواری و چرخ زدن در میدان می تواند استراحتی فرح بخش باشد که با خوردن بستنی سنتی یا فالوده گلویمان را تر و انرژیمان برای دیدن بناهای منحصر به فرد دیگررا تجدید کند. صدای پای اسبها روی سنگفرش میدان روحمان را جلا می دهد. در درشکه که هستید اگر توانستید فیلم کوتاهی از میدان بگیرید بعدها یادگاری خوبی می شود تا هروقت دلتنگ بودید ببردتان به آن فضا ولبخند روی لبتان بیاورد. بنای بعدی مسجد امام یا مسجد شاه و یا مسجد جامع عباسی است که یکی از بناهای مهم معماری اسلامی و از لحاظ تزیینات غنی و آثار نفیس از یگانه ترین آثار معماری ایران است. مسجدی وسیع با یک گنبد اصلی، 4 مناره و 2 شبستان که از اطراف با 4 ایوان و حیاط در بر گرفته شده است. محراب مرمری یکپارچه این مسجد زیباترین محراب در میان مساجد همدوره است.
دیدن مسجد امام بیشتر از بناهای دیگر وقتتان را می گیرد و بعد از آن برای خوردن ناهار و یا دوغ و گوش فیل می توانید به کافه رستوران آزادگان (حج میرزا) که دریکی از کوچه های فرعی ضلع جنوبی میدان به سمت سردرقیصریه واقع است و خودش از دیدنیهای میدان به شمار می رود بروید. از هر کسبه ای که بپرسید آدرسش را نشانتان می دهد. این قهوه خانه ساختمانی قدیمی وفضایی بینظیر دارد وبا چیدمان سنتی و تزیینات و عتیقه هایی که به درو دیوار آویزان است شما را می برد به زمانهای قدیم ایران به فرهنگ قهوه خانه و زورخانه ای. به غیر از آن مزه دوغ و گوش فیل و آبگوشتش واقعا بینطیر است.
بعد ار صرف نهار در کافه حج میرزا نوبت به خرید می رسد. از سردر قیصریه میتوان به بازار قیصریه یا همان بازار قدیمی اصفهان، بازار سرپوشیده ای که چند کیلومتر طول دارد و در هر بخش آن کالای خاصی تولید و فروخته می شود وارد شد و خود را در دنیای رنگارنگ سوغاتیهای اصفهان، گز و صنایع دستی، فرش، طلا و نقره جات، پارچه و لباس و ادویه جات غرق کرد. خرید در بازار اصفهان و معاشرت و چانه زدن با کسبه بازار که اکثرا لهجه شیرین اصفهانی دارند تجربه جالبی است. راستی از خود سردر قیصریه که سردرى قوسی شکل با کاشیکارى مجلل باشکوه و نقاشیهای رنگ باخته صفوی است غافل نشوید که بسیار زیباست و غیر از آن بهترین دید و منظره را به کل میدان دارد. اگر خریدتان طول کشید و تا غروب در میدان بودید حتما بار دیگر گشتی در فضای داخلی میدان بزنید واز نورپردازی زیبای بناهای تاریخی آن در شب لذت ببرید. آخرین پیشنهاد اینکه اگر فرنی خوشمزه وتازه دوست دارید حتما به فرنی فروشی حافظ که از قدیمیهای اصفهان در خیابان حافظ پشت میدان نقش جهان است، سر بزنید و کاسه ای فرنی تازه با شیره خرما میل کنید و روزتان را یادماندنی تر کنید.